​NARM – den NeuroAffektive Relationelle Model

Mange klienter jeg møder i min praksis har været igennem adskillige terapeutiske forløb hos bl.a. psykologer, psykiatere og kropsbehandlere og har måske oplevet lidt ændring, men har også haft oplevelsen af ikke rigtig at være blevet mødt og set i de lidelser de bærer rundt på. Mange af de klienter har klaret at få en uddannelse, få familie og job. Men de lider og det har stor indvirkning på deres livskvalitet. Så i stedet for at leve livet så overlever de hverdag livet. Når de klienter har læst og fået kendskab til kompleks PTSD, så har de oplevet en genkendelse. Dette er ikke for at forklejne gode kollegaers arbejde, for der er ingen tvivl om at timing og parathed også er vigtige faktorer i arbejdet med traumer. Det der dog er min erfaring er, at viden om traumer – ikke mindst tidlige tilknytning- og udviklingstraumer – stadigvæk ikke er tilstrækkeligt udbredt og det har en betydning for den måde klienter bliver mødt hos psykologen, psykiateren eller kropsterapeuten.

Der er desværre ingen mirakler at hente i behandlingen af klienter med komplekse traumer, C-PTSD, som overlever mere end de lever og som har et varieret og mangfoldigt symptombillede . Solid forskning viser, at terapi, der integrerer det kropslige og følelsesmæssige, gør det muligt at hjælpe klienter til at opleve livet på en anden måde. Det giver de klienter håb om, at det er muligt at de kan få det anderledes og leve et liv uden overdreven skam, selvhad og konstant selvkritik. At de kan komme til at leve mere end at overleve. Sådan en terapeutisk tilgang er den NeuroAffektive Model, NARM, der er udviklet af Laurence Heller. NARM er specielt egnet til at arbejde med de indre tilstande, vi mennesker naturligt udvikler, som reaktion på komplekse traumer, C- PTSD, herunder tilknytnings-, udviklingsmæssige-, relationelle- og kulturelle traumer.

NARM arbejder vi med de mønstre og overlevelsesstrategier, vi har udviklet for at komme igennem de udfordringer, vi har været ude for. Disse tidlige, ubevidste mønstre skaber både livslange fysiske og psykiske symptomer samt udfordringer i vores relationer, da de påvirker alt fra vores identitet, følelser, fysiologi og adfærd, til vores forhold til os selv og andre mennesker. I NARM-terapi arbejder vi derfor hele tiden på flere planer, hvor vi inddrager tanker, følelser og krop.

Grundtanken i NARM er, at ligesom en blomst altid vil vende sig mod solen, så vil vi mennesker altid bevæge os mod kontakt med os selv og andre, mod sundhed og mod at føle os i live – når det er muligt. Det betyder i terapien, at vi ikke bruger en masse energi på at forsøge at få noget bestemt til at ske, men at vi i stedet undersøger, hvad der står i vejen for, at du kan være med dig selv og være i dit liv på den måde, du ønsker. Dette med en dyb tillid til, at når der ikke længere er noget, der blokerer, så vil alt det sunde og levende i os udfolde sig af sig selv helt spontant.

Vi har derfor i NARM ikke fokus på at give opgaver, give råd, regulere kroppen eller lave adfærdsændringer, fordi vi har tillid til, at vores krop og adfærd vil regulere sig selv automatisk, når der bliver plads til det. NARM handler i stedet for om at gå på udforskning i dig og dit indre liv. Når vi begynder at møde os selv med nysgerrighed, behøver vi ikke længere bruge så meget energi på at løbe væk fra os selv og fra alt det, der kan føles skræmmende og ubærligt inde i os.

En af konsekvenserne af at have oplevet tidlige udviklingstraumer er at opgive kontakten til sig for at sikre kontakten til sine omsorgsgivere. Hvis det sker meget tidligt, så lærer man meget lidt om hvad kontakt er og det kan komme til at virke ”farligt” eller ubehageligt. Via den terapeutiske tilgang NARM arbejder vi med at genskabe kontakten til os selv og at genforene os med alle de dele af os selv, som fx vores grænser, behov, tillid, kærlighed, vrede, sorg, glæde eller livfuldhed, vi har afskåret kontakten til igennem så mange år. Vi arbejder med at opløse de indre blokeringer vi har og på at genskabe følelsen af at kunne leve livet på en mangfoldig måde.

NARM er særligt relevant ved problemstillinger som:

  • Udviklingstraumer, dvs. svære oplevelser i barndom og ungdom
  • Komplekse traumer og C-PTSD (Kompleks PTSD)
  • Lavt selvværd, skam og konstant selvkritik
  • Stress, angst og depression
  • Udfordringer i relationer til os selv og andre
  • Smerter, spændinger, uro og søvnproblemer

​På hjemmesiden www.narm-danmark.com kan du læse uddybende om metoden.

Skriv til Christina Strømsted​

Udfyld formularen her på siden og jeg bestræber mig på at svare så hurtigt som muligt.​

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

- Christa Ø. Kastrup

Det der var rigtig godt ved forløbet, var at vi tog udgangspunkt i mine tanker og følelser, det hjalp mig til at få samling på alt det rod jeg følte indeni.

- Tim

I would further recommend Christina to parents who feel out of their depth with their children or fearful of making mistakes. Take the time to explore these issues with an objective expert listener and allow Christina to help you reveal the true values and priorities in your life.

- Anne Birgitte

Jeg kan anbefale alle som har brug for at arbejde med sig selv og hinanden et terapiforløb hos Christina.

- Anne Birgitte

At miste et menneske der har stået en kær er en stor sorg for den tilbageblevne.

Sorgen kommer ikke i samme øjeblik man får meddelelsen om dødsfaldet. For i det øjeblik var jeg helt apatisk og hverken forstod eller følte noget som helst. Siden tilkom chok og fortvivlelse og gråd; sorgen indhyllede mig sammen med gråd, angst og fortvivlelse.​ Jeg var klar over, at jeg behøvede hjælp til at holde tilværelsen ud, og jeg blev henvist til psykoterapeut Christina Strømsted, og det var en ren lise at tale med hende, at gennemgå Knuds død. Jeg gik altid fra min session hos Christina med en vis ro i sindet, og jeg glædede mig allerede til mit næste møde med hende.

Christina er højtuddannet psykoterapeut med stor erfaring, og det kom mig tilgode under alle vore samtaler.

Nu står sommerferien for døren; Christina skal starte i nye lokaler i København, og jeg har fundet fred med mig selv. Jeg kan tåle at tale om Knud og at se på fotos af ham. Jeg må da indrømme, at jeg af og til kan bevæges, når jeg genser han dejlige ansigt.

Sorg er nok sådan, at den langsomt fylder mindre, men jeg tror, den altid vil eksistere.Men derfor er det absolut muligt at leve et sundt og godt liv efter at have gennemgået dyb sorg. Det har Christina lært mig.​ Jeg er forhenværende lægesekretær, og mit navn er Merete Schützsack Christensen.

Læs det seneste blogindlæg

Tanker om terapi

Vi lever i en hverdag, hvor alt går hurtigt og hvor tids optimering og effektivitet er en dyd. Det rimer godt på de 5 gode råd. Men det gør vi mennesker ikke. En bil, en cykel, en opvaskemaskine kan fixes og hvis den ikke kan, kan den erstattes med en nye model.