​Hvem taler højt for de psykisk syge og de forhold, de lever og behandles under?

Den 5. Marts 2020 skrev Mette Fuglsang i en kronik i Kristeligt Dagblad om sine egne erfaringer med psykiatrien og socialpsykiatrien og savnet af, at nogle går på gaden for de psykisk syge og de forhold, de lever og behandles under.

Den kronik ledte mine tanker hen på min egen private praksis, hvor jeg arbejder som psykoterapeut med speciale i stress og traumer (både udviklingstraumer og enkelt stående som traumer som fx operationer, overfald og ulykker). Jeg møder flere og flere klienter i slut 20’erne/start 30’erne, der siden deres teenageår har været tilknyttet psykiatrien. 

Flere af disse klienter er efterfølgende endt i kontanthjælpssystemet. Fælles for klienterne er, at de ikke har følt sig set og respekteret i psykiatrien, som de mennesker, de er bag deres diagnoser. De har oplevet, at fokus har været på deres symptomer og behandling af disse. Selv har de en indre tro på, at de er mere og andet end de diagnoser, de har fået stillet gennem årene. 

 Det er med udgangspunkt i denne store indre ressource, at de har opsøgt mig. Alle har en historie om tidlige omsorgssvigt og/eller andre svære traumatiske oplevelser, som de ikke oplever, at der er blevet forholdt sig til og sat i mulig sammenhæng med de lidelser, de har.

Mine klienter ønsker mere af deres liv – de ønsker at få et liv, hvor arbejde og tætte relationer er en naturlig del. De ønsker at kunne tage vare på sig selv og bidrage til det samfund, som de også sætter stor pris på, har hjulpet dem hen ad vejen. Men jeg oplever, at de undervejs i deres forløb hos mig, bliver fanget i et indre dilemma af ikke at turde få det bedre og hvis de gør så slet ikke turde sige det højt, særligt til deres sagsbehandlere.

Og det er fordi at behandlingsproces og handleplaner ikke rimer!

Behandlingsprocessen som mine klienter er i gang med bla hos mig, handler i første omgang om at øge deres livskvalitet, så deres hverdag bliver fyldt med mindre angst, færre selvmordstanker og en reduktion af depressive symptomer. 

Handleplanen der laves med sagsbehandleren (der bla bliver målt på antal borgere, de får i arbejde) indeholder ikke parametre som livskvalitet. Her er fokus på arbejdsevne og funktionsniveau sat i forhold til, hvilket arbejde og i hvor mange timer borgeren skal arbejde.

Og igen vil jeg understrege, at det ikke handler om, at mine klienter ikke ønsker at arbejde - tværtimod. De ønsker en hverdag med et arbejdsliv og en mulighed for at kunne klare sig selv.

Det handler om, at de er ramt af lidelser, der er svære at se med det blotte øje og svære at få forståelse for, for ører der ikke lytter ind bag ordene. Det kræver at man har ”sindene på sinde” i stedet for udelukkende symptomer og den ydre adfærd.

Det handler om, at en øget livskvalitet i deres perspektiv, ikke umiddelbart betyder en øget arbejdsduelighed. Men desværre har langt fra alle sagsbehandlere viden om psykisk sygdom og systemet bag ikke forståelse for det.

Konsekvensen af dette er, at mine klienter bliver fanget af et pinefuldt indre dilemma – at holde fast i sit ønske om og sin insisteren på langsomt at få det bedre uden samtidig at føle sig presset af systemet, hvor handleplaner er mantraet. Det gør ondt i mit hjerte at være vidne til det og efterlader et: ”Kan vi ikke gøre det bedre?” i mig.

Så ligesom Mette Fuglsang skrev i sin kronik, tænker jeg: ”Hvem taler højt for de psykisk syge og de forhold, de lever og behandles under?”

Christina Strømsted​​

Skriv til Christina Strømsted​

Udfyld formularen her på siden og jeg bestræber mig på at svare så hurtigt som muligt.​

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

- Christa Ø. Kastrup

Det der var rigtig godt ved forløbet, var at vi tog udgangspunkt i mine tanker og følelser, det hjalp mig til at få samling på alt det rod jeg følte indeni.

- Tim

I would further recommend Christina to parents who feel out of their depth with their children or fearful of making mistakes. Take the time to explore these issues with an objective expert listener and allow Christina to help you reveal the true values and priorities in your life.

- Anne Birgitte

Jeg kan anbefale alle som har brug for at arbejde med sig selv og hinanden et terapiforløb hos Christina.

- Anne Birgitte

At miste et menneske der har stået en kær er en stor sorg for den tilbageblevne.

Sorgen kommer ikke i samme øjeblik man får meddelelsen om dødsfaldet. For i det øjeblik var jeg helt apatisk og hverken forstod eller følte noget som helst. Siden tilkom chok og fortvivlelse og gråd; sorgen indhyllede mig sammen med gråd, angst og fortvivlelse.​ Jeg var klar over, at jeg behøvede hjælp til at holde tilværelsen ud, og jeg blev henvist til psykoterapeut Christina Strømsted, og det var en ren lise at tale med hende, at gennemgå Knuds død. Jeg gik altid fra min session hos Christina med en vis ro i sindet, og jeg glædede mig allerede til mit næste møde med hende.

Christina er højtuddannet psykoterapeut med stor erfaring, og det kom mig tilgode under alle vore samtaler.

Nu står sommerferien for døren; Christina skal starte i nye lokaler i København, og jeg har fundet fred med mig selv. Jeg kan tåle at tale om Knud og at se på fotos af ham. Jeg må da indrømme, at jeg af og til kan bevæges, når jeg genser han dejlige ansigt.

Sorg er nok sådan, at den langsomt fylder mindre, men jeg tror, den altid vil eksistere.Men derfor er det absolut muligt at leve et sundt og godt liv efter at have gennemgået dyb sorg. Det har Christina lært mig.​ Jeg er forhenværende lægesekretær, og mit navn er Merete Schützsack Christensen.