Hvad er stress?

Alle kan blive alvorligt stressede hvis omstændighederne er til det. Når du er stresset fungerer din krop og hjerne på en anden måde, end når du ikke er stresset. Stress er ikke en sygdom, men det er din reaktion på en belastning. Om belastningen (kan både være fysisk og psykisk) får helbredsmæssige konsekvenser, afhænger af mange faktorer der indbyrdes påvirker hinanden. Det afgørende for om belastningen medfører stress, er dels belastningens styrke og varighed, dels hvordan man oplever den.

Stress er en livsvigtig og biologisk reaktion hos både mennesker og dyr. Stress hjælper os biologisk set til, at håndtere farlige, truende, pressede eller usikre situationer. Den biologiske stressreaktion er styret af hormoner, som signal til kroppen om enten at kæmpe eller flygte.

Lidt stress af og til er helt i orden. Men hvis stressen hober sig op i kroppen, så er det vi oplever fysiske og psykiske ændringer. Langvarig stress​ påvirker både vores arbejdsindsats, vores sociale liv og vores livskvalitet. Stress er noget der sker ubevidst, så det er ikke altid man er klar over, at man er stresset.​

Stressfaktorer er de ting, der kan udløse stress:

  • Stress kan være arbejdsrelatet . Det kan f.eks. give stress, hvis vi har for lidt indflydelse, hvis det, vi laver, ikke passer med vores værdier, hvis det psykiske arbejdsmiljø ikke er godt, hvis der er et stort pres, hvis der er mange ændringer, osv.
  • Årsager til stress kan også findes i privatlivet. F.eks. ved frustration ifm. børn, delebørn, ex-partnere, familiefester- & traditioner, dårlig økonomi, parforhold osv.
  • Vores tanker i sige selv kan være nok til at give alvorlig stress. Det kan være negative tanker og bekymringer, tanker om utilfredsstillende livsvilkår, osv.
  • Endelig kan stress smitte. Stresset chefer giver stressede medarbejdere, stressede medarbejdere giver stressede kollegaer og stressede forældre giver stressede børn.

Derfor er det af stor betydning, at du reagerer hvis du oplever symptomer på stress.

Symptomer/signalerer vores fysiske og psykiske reaktion på stress, se mere under Stresssymptomer.


Men du kan med hjælp fra en stresscoach få stressen ud af kroppen og blive dig selv igen!

Hvad siger klienterne

​"Jeg har ikke følt at der manglede noget i mit forløb hos dig, tvært imod har jeg været overrasket over hvor godt jeg havde det når jeg havde været hos dig, og der gik ikke mange gange før at jeg følte en bedring som varede mere end kun et par dage"

- Christa Ø Kastrup

"Efter at have gået igennem et par måneders forløb med stress coaching og samtale terapi hos Christina, føler jeg mig næsten helt på toppen igen. Jeg har lært rigtig meget om mig selv, hvordan jeg skal prioritere mit liv og hvordan jeg fremover skal tackle de udfordringer, jeg måtte møde på min vej. Jeg har kort sagt lært hvorfor jeg fik stress, og hvordan jeg kan undgå det i fremtiden." Anne Nikolaides, Salgs & Projektleder Jeg vil anbefale stress coaching til alle, der føler de har stress symptomer eller allerede er gået ned med stress. Jo før man beder om hjælp, des bedre."

- Anne Nikolaides, Salgs & Projektleder

adresseinfo

kontaktinfo

Telefon: 22 64 84 48

E-mail: cm@mstfc.dk

         © Christina Strømsted - Psykoterapeut MPF