Individuel terapi til voksne

”Det store er ikke at være enten det ene eller det andet – men at være sig selv – og det formår hvert eneste menneske, hvis det vil” – Søren Kierkegaard

Jeg er meget enig i den del af Kierkegaards citat, der siger, at det store i livet er at være sig selv. At være sig selv med en kontaktfuldhed, der gør os i stand til at både at sanse os selv inde fra, mærke hvad vi føler og vide, hvad vi tænker og som gør os i stand til at være i kontakt med andre. Og gid det så var så nemt, som man kan få en fornemmelse af det ”burde være”, når man læser den næste del af citatet. Hvis mennesket vil det så formår vi alle at være os selv, skriver Kierkegaard videre. Jeg er ikke enig. Både mine egne erfaringer og de mange erfaringer, jeg har fået igennem arbejdet med mine klienter (uanset alder) har vist, at viljen ikke altid er nok. Desværre.

Hvad nu hvis, man meget tidligt i livet, har måtte tilpasse sig i en sådan grad, at det at være sig selv, er som et ukendt land? Mange af de voksne klienter jeg møder i min praksis i København, har erfaret, at det at være sig selv med behov, følelser, holdninger og adfærd var farligt. De risikerede fysisk og/eller følelsesmæssigt omsorgssvigt, som fx at blive gjort forkerte, nedgjort, udskammet både direkte og mere subtilt. Jo tidligere de erfaringer er gjort, desto større er frygten. Den tidligste frygt er koblet på at dø og blive afvist af de omsorgspersoner, man er afhængige af. Når sådan en frygt opstår, så er vi mennesker heldigvis indrettet til at tilpasse os i overlevelsens tjeneste. Tilpasningen sker både fysiologisk/somatisk (muskler, bindevæv, organer mv) og psykiske ved at udvikle overlevelsesstrategier. Prisen er, at vi må ”opgive” mere eller mindre af os selv og så handler det ikke længere kun om viljen til at være sig selv.

Ikke at være sig selv kan vise sig som et varieret symptombillede der både er somatisk og følelsesmæssigt, som fx:​

  • ​Lavt selvværd
  • ​Høj grad af selvkritiserende
  • ​Perfektionisme
  • ​Angst
  • ​Nakkesmerter
  • ​Destruktive tanker
  • ​Mere opfyldt af at opfylde andres behov end egne
  • ​Søvnbesvær
  • ​Stor vrede
  • ​Stress
  • ​Hjertebanken

​Hvis du kan nikke genkendende til nogen af ovenstående punkter eller plages af andet kan det psykoterapeutisk forløb være noget for dig.

De terapeutiske samtaler

Den første og indledende samtale har til formål, at vi lærer hinanden at kende og at vi sammen skaber et rum, hvor du kan føle dig tryg i at forbyde dig i dine indre processer. I terapien tager jeg afsæt i det du kommer med og det du ønsker at få ud af et terapeutisk forløb. Jeg har ikke én fast metode eller protokol jeg følger, men jeg har en række terapeutiske tilgange og metoder jeg læner mig ind i og bruger. For mig er ethvert menneske unikt og det skal jeg tilpasse mit arbejde efter.

For at din udvikling kan ske på et plan, med mulighed for en effekt der er varig, så arbejder vi ikke kun med tanker og historier på et bevidst plan. Jeg inviterer dig til at være nysgerrig på dig selv, på både et sanseligt, følelsesmæssigt og kognitivt plan. Det kan lyde enkelt at være sig selv ved at bruge sin vilje, som Kierkegaard siger i ordsproget ovenfor, men menneskets hjerne er kompleks og når vi ønsker at forandre os og udvikle os, så betyder det at vi skal ændre vores hjernes struktur ved at skabe nye forbindelser mellem nervecelle. Til det har vi bl.a. brug for gentagelser, tålmodighed, grin og langsommelighed.

Effekten af de terapeutiske samtaler

Gennem de terapeutiske samtaler med mig, får du mulighed for at øge din bevidsthed om dine egen indre processer og dynamikker. En større bevidsthed, giver større mulighed for at gøre noget andet og ændre uhensigtsmæssige mønstre. Du vil bl.a. øge din kapacitet for at mærke dine følelser, forstå din overlevelsesstrategier, øge din selvregulering og lære dit eget nervesystem og dets responser at kende.

Det er almindeligt i et terapeutisk forløb, at der kan komme en periode, hvor man som klient oplever en indre tilstand, der er sværere og mere ubehagelig end før man startede. Når det vi ubevidst har holdt nede, finder sin vej op i lyset, så vil det/kan det medføre forandringer der kan føles ubehagelige fordi det er nyt for nervesystemet og kroppen.​

​Varighed af forløb

Klienter jeg møder kommer med mange forskellige problematikker, livshistorier, erfaringer med terapi osv., som alt sammen har betydning for det terapeutiske forløb. Som udgangspunkt anbefaler jeg, at man fra start indstiller sig på at give et nyt forløb en chance på 1-3 samtaler. Disse samtaler bruges til at finde ud af, om der er udgangspunkt for at udvikle et tillidsfuldt og trygt rum, som er en forudsætning for at skabe forandringer. Mange klienter starter op i forløb, hvor der er relativt kort mellem de første samtaler. Efterfølgende øges tiden mellem samtalerne og for nogen udvikler samtalerne sig tilat blive jævnlige, ligesom fx tandlægebesøg. 

Skriv til Christina Strømsted​

Udfyld formularen her på siden og jeg bestræber mig på at svare så hurtigt som muligt.​

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

- Christa Ø. Kastrup

Det der var rigtig godt ved forløbet, var at vi tog udgangspunkt i mine tanker og følelser, det hjalp mig til at få samling på alt det rod jeg følte indeni.

- Tim

I would further recommend Christina to parents who feel out of their depth with their children or fearful of making mistakes. Take the time to explore these issues with an objective expert listener and allow Christina to help you reveal the true values and priorities in your life.

- Anne Birgitte

Jeg kan anbefale alle som har brug for at arbejde med sig selv og hinanden et terapiforløb hos Christina.

- Anne Birgitte

At miste et menneske der har stået en kær er en stor sorg for den tilbageblevne.

Sorgen kommer ikke i samme øjeblik man får meddelelsen om dødsfaldet. For i det øjeblik var jeg helt apatisk og hverken forstod eller følte noget som helst. Siden tilkom chok og fortvivlelse og gråd; sorgen indhyllede mig sammen med gråd, angst og fortvivlelse.​ Jeg var klar over, at jeg behøvede hjælp til at holde tilværelsen ud, og jeg blev henvist til psykoterapeut Christina Strømsted, og det var en ren lise at tale med hende, at gennemgå Knuds død. Jeg gik altid fra min session hos Christina med en vis ro i sindet, og jeg glædede mig allerede til mit næste møde med hende.

Christina er højtuddannet psykoterapeut med stor erfaring, og det kom mig tilgode under alle vore samtaler.

Nu står sommerferien for døren; Christina skal starte i nye lokaler i København, og jeg har fundet fred med mig selv. Jeg kan tåle at tale om Knud og at se på fotos af ham. Jeg må da indrømme, at jeg af og til kan bevæges, når jeg genser han dejlige ansigt.

Sorg er nok sådan, at den langsomt fylder mindre, men jeg tror, den altid vil eksistere.Men derfor er det absolut muligt at leve et sundt og godt liv efter at have gennemgået dyb sorg. Det har Christina lært mig.​ Jeg er forhenværende lægesekretær, og mit navn er Merete Schützsack Christensen.

Læs det seneste blogindlæg

Tanker om terapi

Vi lever i en hverdag, hvor alt går hurtigt og hvor tids optimering og effektivitet er en dyd. Det rimer godt på de 5 gode råd. Men det gør vi mennesker ikke. En bil, en cykel, en opvaskemaskine kan fixes og hvis den ikke kan, kan den erstattes med en nye model.